17 Μαΐου - Παγκόσμια Μέρα Υπέρτασης | Placebo Pharmacy

17 Μαΐου – Παγκόσμια Μέρα Υπέρτασης

 

ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ –ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!

 

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που προωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος, εξασφαλίζοντας την συνεχή κυκλοφορία του αίματος.

Πως εκφράζεται η αρτηριακή πίεση; 

Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο γιατρός σας θα σας πει ότι η πίεσή σας είναι π.χ. 120 με 80 mmHg.

 • Ο μεγάλος αριθμός (το 120) είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες όταν η καρδιά σας χτυπά και εξακοντίζει το αίμα στην αορτή και καλείται συστολική πίεση.
 • Ο μικρός αριθμός (80) είναι η πίεση όταν η καρδιά σας χαλαρώνει ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς χτύπους και καλείται διαστολική πίεση.

Το mmHg σημαίνει χιλιοστά στήλης υδραργύρου και είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

 

Κατηγορία             Συστολική  Διαστολική
Βέλτιστη             <120               και <80
Φυσιολογική               120-129      ή/και 80-84
Υψηλή φυσιολογική               130-139      ή/και 85-89
Υπέρταση σταδίου 1               140-159      ή/και 90-99
Υπέρταση σταδίου 2               160-179      ή/και 100-109
Υπέρταση σταδίου 2                 ≥180             ή/και ≥110
Μεμονωμένη συστολική υπέρταση                ≥140            και <90

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης 

 

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μην κάνετε λάθη κατά την μέτρηση.

 1. Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Το περιβάλλον να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας.
 2. Να μη φοράτε στενά ρούχα στο χέρι που θα μετρήσετε την πίεσή σας
 3. Το άνω άκρο πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται σε μια επιφάνεια έτσι ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς.
 4. Η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται αρχικά και στα δύο άνω άκρα. Για τις επόμενες μετρήσεις να χρησιμοποιείτε το άκρο που θα δείξει την μεγαλύτερη πίεση.
 5. Να κάνετε δύο μετρήσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 3 λεπτών και να υπολογίσετε το μέσο όρο. Αν βρείτε διαφορά πάνω από 5 mmHg, συνεχίστε τις μετρήσεις, ώσπου να βρεθεί περίπου η ίδια τιμή πίεσης σε δύο διαδοχικές μετρήσεις.

** Ο υπερτασικός που μόλις αρχίζει να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θα πρέπει τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, να μετρά την πίεσή του τακτικά, ίσως και δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ πριν την λήψη των φαρμάκων). Μετά το διάστημα αυτό, που η πίεσή του αναμένεται να έχει ρυθμισθεί, θα πρέπει να την παρακολουθεί μία ή δύο φορές την εβδομάδα.


Η υγιεινή διατροφή σαν μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης της υπέρτασης

 

 


Επηρεάζει το αλάτι την αρτηριακή πίεση;

 

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο έχει συνδεθεί αρκετά στενά με την αρτηριακή πίεση.

Πρέπει να ξέρετε ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην προσλαμβανομένη ποσότητα αλατιού.

Ορισμένα άτομα, είτε υγιή είτε υπερτασικά – μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και η πίεσή τους να μην επηρεαστεί καθόλου.

Αντίθετα, σε άλλους η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης και σε εμφάνιση υπέρτασης σε προηγούμενα υγιείς, ή σε απορύθμιση της πίεσης στους ήδη υπερτασικούς.

 

Μείωση της πρόσληψης του αλατιού με το φαγητό

Για να περιορίσετε το αλάτι ακολουθείστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

 1. Αντισταθμίστε τη νοστιμιά του αλατιού με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων.
 2. Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκες ακατέργαστες τροφές π.χ. λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψάρι (όχι παστό ή καπνιστό), κρέας ιδίως κοτόπουλο. Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και οι ζωμοί λαχανικών έχουν συνήθως επιπρόσθετο αλάτι.
 3. Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές. 
 4. Διαβάζετε τις ετικέτες της συσκευασίας όταν ψωνίζετε τρόφιμα. Ψάχνετε για ετικέτες που λένε «χαμηλό νάτριο» ή «χωρίς επιπρόσθετο νάτριο».
 5. Χρησιμοποιείστε με λογικό τρόπο  και με την συμβουλή του γιατρού σας τα υποκατάστατα αλατιού. 

 


 

Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο: 

 

Η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να αυξήσει την πίεση.

Αντίθετα, αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να προστατέψει από την εμφάνιση της υπέρτασης ή να βελτιώσει την ρύθμισή της στους ήδη υπερτασικούς.

Για τον λόγο αυτό, προτιμείστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως τα φρέσκα φρούτα (ιδίως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, κλπ) και τα φρέσκα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

 


Συμπληρώματα Διατροφής

    A.Vogel Crataegisan 50ml

(Βάμμα από φρέσκο Crataegus)

 

Ο κράταιγος είναι το αποτελεσματικότερο βότανο για την ενδυνάμωση της καρδιάς και την ισορροπία του κυκλοφορικού.

Ο κράταιγος επίσης χαλαρώνει και διαστέλλει τα στεφανιαία και περιφεριακά αιμοφόρα αγγεία επιτρέποντας την καλύτερη οξυγόνωση της καρδιάς και των ιστών.

Είναι εξαιρετικό ίαμα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την προστασία από τα αρχικά στάδια καρδιοπάθειας, την εξασθένηση των καρδιακών μυών, την ήπια αρρυθμία και ως καρδιοτονωτικό.

 


   A.Vogel Hawthorn-garlic caps

(Συνδυασμός βοτάνων – σκόρδο, κράταιγος πασσιφλόρα)

 

Η πασσιφλόρα είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό βότανο, το οποίο καταπραϋνει τα νεύρα και ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυϊκή ένταση και το άγχος, χωρίς να προκαλεί εθισμό.

Το φρέσκο σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση και διατηρεί την ελαστικότητα των αρτηριών.

Ενεργεί επίσης ως αντιπηκτικό καθώς εμποδίζει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό αθηροματικής πλάκας, ελαττώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

 


 

 Vitabiotics  Cardioace caps

 

 

Aποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σκόρδου και λεκιθίνης μαζί με 14 βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

 

 

 

Δοκιμάστε επίσης : SuperFoods – Μαύρο Σκόρδο Extra caps και Solgar Hawthorn Herb Extract  veg caps