«12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη»

«12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη»

Οι εκδηλώσεις που θα γεμίσουν την πόλη

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ιστορικών διαδρομών στην Αθήνα και τον Πειραιά. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», διοργανώνονται περίπατοι σε σημεία όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικότατα γεγονότα της νεότερης ιστορίας.

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστα τοπόσημα, υπό την καθοδήγηση ειδικών που θα τους αποκαλύψουν όλα τα μυστικά των περιοχών που θα επισκεφθούν.

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα οδηγήσει τον περίπατο της Κυριακής 15 Οκτωβρίου που θα επιχειρήσει μία περιήγηση για την Αντίσταση και τον Δωσιλογισμό στην κατεχόμενη Αθήνα.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και το «Δρόμος μνήμης και τιμής: Μπλοκ 15 – Σκοπευτήριο Καισαριανής», που θα εκκινήσει από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, Καραϊσκάκης Α΄- Μπλοκ 15, στις 9 το πρωί και θα τερματίσει στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Στις 29 Οκτωβρίου και ώρα 11 το πρωί η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη θα οδηγήσει τους περιπατητές στα ίχνη του Βομβαρδισμού του Πειραιά της 11ης Ιανουαρίου 1944, από τα συμμαχικά αεροπλάνα.

Μπορείτε επίσης από τις 15 έως και τις 21 Οκτωβρίου να παρακολουθήσετε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το θεματικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ για την εποχή και είσοδο ελεύθερη.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα προβληθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Το στάρι». Μη το χάσετε!

Share this!