O αρχιτέκτονας πίσω από το Placebo, το πιο μοντέρνο φαρμακείο της Ελλάδας

O αρχιτέκτονας πίσω από το Placebo, το πιο μοντέρνο φαρμακείο της Ελλάδας

O Kωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, δημιουργός του Klab Architecture, ενός από τα 20 πιο ανερχόμενα -σύμφωνα με το Wallpaper- νέα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, μιλάει στο Nou-Pou για την έμπνευσή του πίσω από την δημιουργία του διεθνώς βραβευμένου φαρμακείου Placebo στο City Plaza

-Ποια ήταν η έμπνευση σας πίσω από το συγκεκριμένο project;

Δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση. Είχαμε ένα υφιστάμενο κτίριο (ήταν μια εμπορική έκθεση για τα αυτοκίνητα Smart) και έπρεπε να το μετατρέψουμε σε ένα φαρμακείο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Συνεπώς θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα φαρμακείο που να μη θυμίζει φαρμακείο. Μαζί με τους ιδιοκτήτες επιδιώξαμε να αλλάξουμε την εικόνα του συνοικιακού καταστήματος που έμπαινες μέσα μόνο αν ήσουν άρρωστος. Μας ταίριαζε πιο πολύ η ιδέα ενός χώρου για την πρόληψη και την ευεξία και αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε. Για να δημιουργήσουμε ακριβώς αυτή την αίσθηση δημιουργήσαμε μια εικόνα ενός clean cut επιστημονικού εργαστηρίου με τη χρησιμοποίηση υλικών ψυχρών όπως inox, πράσινων υαλοστασίων, λευκού γυαλιστερού πατώματος σε συνδιασμό με μια οικολογική πιο φυσική διάσταση τονίζοντας την με τη χρησιμοποίηση ξύλου και θάμνων bamboo. Για την έκθεση των προϊόντων επιλέχθηκε η σχεδόν μουσειακή προσέγγιση από την τυπική εμπορική που συνωστίζει παραθέτοντας απλά τα προϊόντα.

-Τι ρόλο έπαιξε στην δημιουργική σας διαδικασία το γεγονός ότι το φαρμακείο χωροταξικά βρίσκεται στα νότια προάστια; Αν δηλαδή το location σας προδιαθέτει για μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Οπωσδήποτε ο τόπος είναι σημαντικός στο σχεδιασμό κάθε έργου. Το συγκεκριμένο σημείο που το φαρμακείο βρίσκεται μας έδωσε πολλά ερεθίσματα για τον τελικό σχεδιασμό. Ο προσανατολισμός, η θέση του σε ένα ταχείας κυκλοφορίας οδικό άξονα, η σχέση του με το κτίριο του City Plaza, ήταν ζητήματα που μας απασχόλησαν -ο καθένας για διαφορετικούς λόγους- και μας βοήθησαν στην αντιμετώπιση που προτείναμε. Μας αρέσει να σχεδιάζουμε στα νότια προάστια. Η εγγύτητα με τη θάλασσα, σου δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας και μιας αλλόκοτης αισιοδοξίας. Τα κτίρια μας σχεδιάζονται για τους χρήστες και τους κατοίκους της πόλης και όχι για κάποιους δυσδιάκριτους προσωπικούς λόγους. Είναι κτίρια εξωστρεφή όπως και οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων.

-Περιμένατε ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα εξελισσόταν σε αρχιτεκτονικό landmark της περιοχής;

Δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί αυτό που με ρωτάτε, αλλά η πρόθεσή μας ήταν με το σχεδιασμό μας να κάνουμε το φαρμακείο ένα χώρο που το βλέμμα κοντοστέκεται και παραμένει στο μνημονικό. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με τα τοπόσημα και το γεγονός ότι μας ρωτάτε σχετικά με κάνει να αντιλαμβανόμαι ότι έχουμε πετύχει, ως ένα βαθμό, τον πρωταρχικό μας στόχο. Το φαρμακείο πραγματικά δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί (αλλιώς θα σχεδίαζαμε όλα τα κτίρια μας με την ίδια λογική), έχει την καθολική αναγνώριση, από τους κριτικούς και θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού, μέχρι τον απλό πολίτη που θεωρεί ότι αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε με έμπνευση και μεράκι και ότι οι ιδιοκτήτες του είχαν την τόλμη και την έμπνευση να το υλοποιήσουν σε μια δύσκολη συγκυρία.

-Με ποιά άλλα project εμπορικής χρήσης έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν ή ασχολείστε αυτή τη στιγμή στις περιοχές των νοτίων προαστίων;

Ασχολούμαστε με ένα χώρο μικτών χρήσεων στη Γούναρη στην Άνω Γλυφάδα που ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα και να το αγαπήσουν οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων και με ένα χώρο πολλαπλών δράσεων και αθλητισμού στο Ελληνικό που βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού. Πριν λίγο καιρό επίσης τελειώσαμε τη ριζική ανακαίνιση ενός από τα πιο γνωστά supermarket που δυστυχώς όμως υπάρχει μόνο στα βόρεια προάστια και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσει την ίδια αίσθηση εκεί που προκάλεσε και το φαρμακείο στα νότια προάστια.

-Ποια είναι εκείνα τα κτίρια (παλιότερα ή καινούργια) στα νότια προάστια που, για ένα αρχιτέκτονα διεθνούς εμβέλειας όπως εσείς, παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Τα όποια ενδιαφέροντα κτίρια υπάρχουν δυστυχώς κρύβονται ανάμεσα σε τόσα πολλά μέτρια ή κακά που δύσκολα μπορείς να τα εντοπίσεις. Φυσικά υπάρχουν μικρά διαμάντια από νέους Έλληνες αρχιτέκτονες που, ακόμα και σήμερα, ξεπηδούν ανάμεσα στην νεοελληνική μετριότητα. Ένα κτίριο που μας προκάλεσε το ενδιαφέρον είναι τα παλιά ναυπηγεία Lambro για τα οποία έχουμε προτείνει και σχεδιάσει μια νέα ιδιότυπη χρήση ανακατασκευάζοντάς τα. Κάτι που θα δημιουργούσε μια νέα πνοή στην περιοχή, ενώ τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτα με μικρή πιθανότητα -λόγω του μεγέθους τους- να επαναχρησιμοποιηθούν.

-Ποιο από τα διάφορα project με τα οποία ασχολείστε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιπροσωπεύει για εσάς τη μεγαλύτερη πρόκληση;

Έχουμε σχεδιάσει ένα εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα στην Αγγλία σε μια πόλη κοντά στο Cambridge που για εμάς, αν υλοποιηθεί, θα είναι η μετάβαση του γραφείου σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Τόσο από άποψη μεγέθους, αφού για την υλοποίηση του θα χρειαστούν πολλοί νέοι συνεργάτες, όσο και στο επίπεδο παρουσίας μας στο διεθνή χώρο. Στην Ελλάδα τα νέα μαςproject, αν και περιορισμένα λόγω της κρίσης, δημιουργούν σχεδιαστικές προκλήσεις, ανατρέποντας δεδομένα στην αντίληψη και στη χρήση του χώρου. Όμως τελικά λόγω των συνθηκών η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η υλοποίηση τους ξεπερνώντας χρηματοοικονομικές δυσκολίες και απαισιόδοξες προβλέψεις. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο υψηλός σχεδιασμός αφορά όλους και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό για αυτούς που επενδύουν σε αυτό.

πηγή: nou-pou.gr

Share this!